Dava süreci devam ededursun SASA’da tüm engellemelere karşın örgütlenme mücadelesini kararlılıkla sürdüren Petrol-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğlu, SASA'nın petrokimya ürünleri ürettiğini ve yeni yatırımların da bu işkolunda olduğunu belirterek, SASA'daki mücadele mirasına sahip çıkacaklarını söyledi. Başkan Kılıççıoğlu, işçilere seslenerek “Bizler, SASA işyerini yeniden güçlü bir şekilde örgütleyeceğiz, emekçi kardeşlerimizin dün olduğu gibi bugünde, yarında savunmaya devam edeceğiz. Gelin Petrol-İş’e üye olarak haklarınıza sahip çıkın, birlikten güç doğar “ dedi.
1966 yılında kurulan, 1975'ten itibaren Petrol-İş’in örgütlü olduğu SASA fabrikasında, geçtiğimiz yıl işveren, emeğin ve alın terinin en yüce değer olduğunu unutan eski sendikacıları kullanarak ve sendikasız işçilere, ucu açık olan ve iş barışını engelleyecek bir takım menfaatler iş yerini sendikasızlaştırma yoluna başvurmuştu. Hemen ardından da 800 işçinin işkolunu tekstil olarak değiştirdi.
SASA işkolunun "Dokuma, hazır giyim ve deri" olarak değiştirilmesine tepki gösteren Petrol-İş Adana Şube Başkanı Kılıççıoğlu, SASA işkolu değişikliği ile açıkça sendika düşmanlığı yapıldığını söyledi.
“İŞVEREN SENDİKA KARŞITLIĞINI ADIM, ADIM İLERİYE TAŞIYOR”
“Bir işyerinde sendika varsa verim artar, çalışma huzuru olur ve işçi ‘Yarınım ne olur’ kaygısı taşımaz” ifadelerini kullanan Petrol-İş Adana Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğlu, Petrol-İş Sendikası olarak yıllardır SASA Polyester işyerinde örgütlü bir şekilde mücadele ettiklerini ve çalışanların haklarını her daim savunduklarını söyledi. Bugüne kadar Petrol İş’in SASA’da önemli kazanımlar elde ettiğini hatırlatan Kılıççıoğlu, “Ancak son dönemde işyeriyle ilgili önemli bir gelişmeyle karşı karşıyayız: İşçileri sendikadan istifaya zorlayan Erdemoğlu Holding'e bağlı SASA Polyesterde, işveren sendika karşıtlığını bir adım ileri taşıyarak, petrokimya işkolundaki üretim tesislerinin işkolunu “Dokuma, Hazır Giyim ve Deri” olarak değiştirdi. Şirketlerin Nace kodunu istedikleri gibi değiştirmesi ciddi bir problem. Bu durumun keyfi olduğunu ve yapılan işin doğasına aykırı olduğun kanaatindeyiz ve bu sınıflandırmanın düzeltilmesi için her türlü hukuki sürecin takipçisi olacağız. Onun için sendika genel merkezimiz hukukçular ile dava açtı” diye konuştu.
Dava sürecini de anlatan Kılıççıoğlu, şu bilgileri paylaştı: “İlk duruşma görüldü. Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti 14 Ekim Pazartesi günü fabrikada keşif yaptı. Raporunu yazıp mahkemeye sunacak. Sendikamız, SASA işyerinin Petro-kimya işkolunda değerlendirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu yanlış sınıflandırma yalnızca işçilerin haklarını zayıflatmakla kalmıyor, aynı zamanda sendikal örgütlülüğe yönelik baskıları artırıyor. SASA işçileri, Petrol-İş Sendikası’na üye olmakta özgürdür ve bu hak anayasal bir haktır. İşverenin bu hakkı zayıflatma çabalarına karşı sendikamız tüm gücüyle demokratik ve hukuki mücadeleyi verecektir”
İŞÇİLERİN PETROL İŞ’E ÜYE OLMASININ ÖNÜNDE BİR ENGEL YOK
Dava süreci devam ettiği için daha önce üyesi olan işçilerin halen petrol iş kolunda göründüğünü hatırlatan Kılıççıoğlu, işçiler e-devletten girdiğinde üye olacağı sendika olarak Petrol İş’in çıktığını hatırlattı. İşçilerin sendikalarına üye olmalarından bir engelin olmadığını aktaran Kılıççıoğlu, “SASA işyerinde çalışan işçilerimizin sendikamıza üye olma hakları konusunda herhangi bir engel yoktur. Sendika üyeliği, işçilerin anayasal ve yasal bir hakkıdır. Çalışanlarımızın bu haklarından çekinmeden faydalanmaları için çağrı yapıyoruz. Petrol-İş Sendikası olarak işçilere her türlü desteği sağlamaya hazırız. İşverenin işkolu üzerinden yaptığı manipülasyonlar ve çalışanları sendikadan uzaklaştırma çabaları biliniyor. Ancak bu tür girişimlerin başarısız olacağını belirtmek isteriz. Petrol-İş Sendikası olarak işçilerin örgütlenme hakkını savunmaktan asla geri durmayacağız” dedi.
SASA’DA YENİDEN ÖRGÜTLENECEĞİZ
Petrol-İş Sendikası olarak, SASA işyerinde yeniden güçlü bir örgütlenme yapısı kurmak için her türlü girişimi başlatacaklarını ifade eden Başkan Bülent Kılıççıoğlu, SASA’da sendikasızlaştırmanın ardından işçilerin çalışma koşullarının ve ücretlerinin her geçen gün geriye gittiğinin altını çizdi. İşçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin adil bir şekilde düzenlenmesi ve iş güvenliğinin sağlanması adına Petrol İş olarak mücadeleye devam edeceklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler, SASA işyerini yeniden güçlü bir şekilde örgütleyecek, işçilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz. İşçilere bir kez daha sesleniyoruz: Petrol-İş’e üye olarak haklarınıza sahip çıkın, birlikten güç doğar. İşverenin uyguladığı baskı ve ayrımcılıklara karşı tek güvenceniz örgütlü mücadeledir. Petrol-İş'in SASA işkoluna yaptığı itirazın arkasındayız ve bu hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtmek isteriz. Çalışanlarımızla birlikte dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. SASA işçileri yalnız değildir; sendikamızın gücü ve kararlılığıyla bu süreci de aşacağız.”