Orhan Sümer, “Rantın nasıl meydana geldiği rakamlarla ortaya dökülüyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapı tesislerinin yatırım maliyeti 2020 yılında 155 milyon Euro ile ihale edildi. 2022 yılı faaliyet raporuna göre Bu rakam 196 milyon Euro’ya yükseldi. 2023 yılı faaliyet raporuna göre ise tam 244 milyon Euro’ya çıktı.
Yani bir senede 48 milyon, 3 senede 100 milyon Euro’ya yakın artış yaşandı. Henüz 2024 yılı Devlet Hava Meydanları faaliyet raporları yayımlanmadı. Vatandaşın ekonomik krizi iliklerine kadar hissettiği 2024 yılında Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda maliyet artışı yapıldı mı? Ne kadar harcandı? Vatandaşa tasarruf derken, Yandaşa ne kadar aktarıldı onu da bilen yok. Yolcu sayısı, uçuş garantisi ve işletme süresi ile ilgili sorduğumuz sorulara ise İktidar ticari sır diyerek cevap vermiyor” Dedi.
İKTİDARIN DERDİ EKONOMİYİ DÜZELTMEK DEĞİL YENİ RANT KAYNAKLARI OLUŞTURMAK
Orhan Sümer, “Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 14 yıl süren yapımı boyunca birçok şaibe ve rant çıkarlarıyla gündeme geldiğini defalarca dile getirdik. Bu nedenle Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmasının büyük bir yanlış olduğunu, yıllarca iktidara anlatmaya çalıştık.
Bazı rakamlar vererek konuyu aydınlatmak istiyorum. Şakirpaşa Havalimanı’nda resmi rakamlara göre ayda 450 bin ile 500 bin yolcu uçuşu gerçekleşiyordu. İktidar, Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımı ile 4 şehre birden hizmet gideceğini, uçuş rakamlarının artacağını, yolcu rekoru kırılacağını iddia etmişti. Hatta sırf bu yüzden, şirkete verilen yolcu uçuş garantisi de tutsun diye Şakirpaşa Havalimanı yolcu uçuşuna kapatılmıştı. Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda, açıldığı ilk gün yani 10 Ağustos’tan - 31 Ağustos’a kadar 21 günlük sürede 279 bin yolcu sayısının gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da aylık ortalama 400- 450 bin yolcunun bu havalimanını kullanacağını gösteriyor. Bu demek oluyor ki diğer illerden gelen bir yolcu olmadığı gibi, Adana’nın yolcusu da merkezden daha uzağa taşınmış oluyor. Hem Şakirpaşa’nın boşu boşuna kapatılmış olduğu, hem de uçan yolcu sayısının daha az olduğunu rakamlar ortaya çıkıyor. Peki neden? Bu durum kime fayda sağlıyor? Kim bu durumdan rant elde ediyor?” Dedi.
ÇUKUROAVA BÖLGESEL HAVALİMANI YOLUNDA TEK BİR AYDINLATMA YOK
Orhan Sümer, konuşmasında “Bakın havalimanı yolundan fotoğraflar göstermek istiyorum. Bu fotoğraflar Adana – Mersin Havalimanı kavşağı ve yolun devamını gösteriyor. Muhtemelen karanlıktan bir şey göremiyorsunuz. İşte havalimanı yolu bu şekilde. 7 kilometre boyunca tek bir aydınlatma olmadan gitmek zorundasınız. Kaza yapmamak için dua ediyorsunuz. Burası tarım arazileri üzerine yapılmış bir yol olduğu için bağlantılardan traktörler ve başka araçlar çıkıyor. Kazaları önlemek için bir tane bile uyarıcı levha konulmamış, ışık konulmamış. Ancak iş rantın reklamını yapmaya geldiğinde, bir fotoğraf daha göstermek istiyorum. Her yere yüklenici firmanın led ışıklarla aydınlattığı reklam panoları yerleştirilmiş. İtibardan tasarruf olmaz dedikleri işte tam olarak budur.” Dedi
SADECE ULAŞIM RANTI MİLYONLARCA LİRA
Orhan Sümer, “Çukurova Bölgesel Havalimanı’na ulaşımın sağlaması için kooperatif kuruluyor. İlk aşamada 100 adet taksi, 100 adet otobüs, 100 adet vip araç güzergahı oluşturuluyor. Her bir araç için 1 milyon ile – 2 milyon lira arası katılım ücreti alınıyor. Alınan bu paranın yarısı kooperatife diğer yarısı ise yüklenici firmaya aktarılıyor. Yine bununla da kalmıyor. Bu araçlardan günlük 500 ile 1.500 lira arasında üyelik bedeli alınıyor. Neresinden tutsanız elinizde kalan bir durum ile karşı karşıyayız. Memleketin her köşesinden derin yoksulluk ve geçim sıkıntısı çığlıkları yükselirken, millet ekonomik krizle mücadele ederken, vatandaş bayat ekmeğe muhtaç edilmişken, yüklenici firmaya ekstradan 100 milyon euro daha rant sağlandığını gösteren belge; AKP iktidarının, asgari ücretliyi, memur maaşını, emeklinin durumunu, öğrencilerin boş beslenme çantasını, atanamayan öğretmenleri, artan işsizlik rakamlarını değil sadece ve sadece yandaşını düşündüğünün belgesidir.” Dedi